"Τον άνδρα ειπέ μου, Μούσα, τον πολύστροφο, που πάρα πολύ επλήγη,

αφού της Τροίας την ιερήν πόλιν εξεπόρθησε'

και πολλών ανθρώπων είδεν άστεα και νουν εγνώρισε,

και πολλά αυτός στον πόντον έπαθε άλγη στο θυμικό του,

για να σώσει την ψυχή του και το νόστο των εταίρων"

Η Αποθέωση του Όμήρου.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

















Στιγμιότυπα από την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Παγχιακής Εταιρίας.



Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Συγκέντρωση ποσού , για την κατασκευή του ανδριάντα του Ομήρου.


Την οικονομική υποστηριξή των απανταχού Ελλήνων για την κατασκευή του ανδριάντα του Ομήρου, από λευκό μάρμαρο, στην είσοδο του αερολιμένα της Χίου, ζήτησε η Παγχιακή Εταιρεία για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας σε ειδική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ομήρειο πνευματικό κέντρο στη Χίο.
Η ερανική προσφορά έχει ήδη αρχίσει, η οποία έχει προορισμό την κάλυψη υλικών μαρμάρων ,μεταφοράς και τοποθέτησης του ανδριάντα του Ομήρου στον αερολιμένα της Χίου. । Ήδη το πρόπλασμα του ανδριάντα, κατασκευασμένο από γύψο, εκτίθεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο (προσφορά της γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου), προκειμένου να είναι επισκέψιμο από τον απλό κόσμο ώστε να δει από κοντά τον ανδριάντα του Ομήρου।
Στην επιτροπή παρακολούθησης των οικονομικών της Παγχιακής Εταιρείας, μετέχουν ο Δημήτρης Λινός, επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου , Αργύρης Κοκκινάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, Κώστας Τριαντάφυλλος, αερολιμενάρχης Χίου, Αικατερίνη Κόκκοτα και ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Βαρλάς.



Όμηρος ο τυφλός ποιητής που έδωσε το φώς στην ανθρωπότητα (της Μαίρης Παπακωνσταντίνου)



Όμηρος ο τυφλός ποιητής που έδωσε το φώς στην ανθρωπότητα
(της Μαίρης Παπακωνσταντίνου)
Το πρώτο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας είναι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ,ο οποίος αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας σαν το καλύτερο παιδευτικό και μορφωτικό ιδεώδες.
Είναι αποδεκτό ότι πρώτοι οι Έλληνες δίδαξαν τις μεγάλες ηθικές αξίες στον κόσμο με την ανυπέρβλητη σκέψη του λόγου και της λογικής. Διότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν άλλο πρότυπο για μίμηση η αντιγραφή ,εφόσον εκείνοι ήταν η αφετηρία.
Οι προγονοί μας λοιπόν ήταν αυτοδίδακτοι ,έχοντας όμως και κάτι άλλο ,κάτι σαν θεία εντολή .να χαράξουν το δρόμο σε όλους τους τομείς της υψηλής διανόησης ,δίνοντας δικές τους θεωρίες για την ανθρώπινη ύπαρξη και με βάσει πάντα τον άνθρωπο (πολίτη –πολιτισμός –civilization Civilization-Κulture),γιατί στο κέντρο του πολιτισμού βρίσκεται ο άνθρωπος.
Αναφέρουμε τον Λουκρήτιο ο οποίος είπε χαρακτηρίστηκα επ΄ αυτού…..primum grajus homo.
Mέσα στο χρόνο ο θαυμασμός του πνευματικού κόσμου αυξάνεται ,ο ελληνικός πολιτισμός καθίσταται παγκόσμιος .Γιατί είναι μοναδικός. Είναι μοναδικοί οι Έλληνες για το τρόπο που εκφράζουν την αγάπη τους για το ΚΑΛΛΟΣ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ,μεταφέρουν την ελεύθερη σκέψη και την θαυμαστή τους ικανότητα να συλλαμβάνουν την ουσία των πραγμάτων ,με αντικειμενικότητα και φιλαλήθεια.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού θεωρήθηκαν ότι είναι η ελευθερία της δημιουργίας ,ο σεβασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας και των νόμων και η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Είναι επίσης η επιστημονική έρευνα και η ανδρεία .Σε αυτές τις βάσεις τοποθετούσαν τις μελέτες τους και με αυτές τις βάσεις σαν αφετηρία θεμελίωσαν ,την επιστήμη ,τον λόγο, τη μουσική και γενικά τις ωραίες τέχνες ,προσαρμόζοντας όλα με το μέτρο και την αρμονία.
Επιπλέον είχαν φτάσει από νωρίς σε ένα προηγούμενο επίπεδο ηθικής θεώρησης όπως δείχνουν οι σκέψεις και τα αποφθέγματα των <<επτά σοφών>>. Έτσι ο καθένας σαν άτομο με δική του προσωπικότητα, χωρίς να πιέζεται από κανένα ιερατείο ,μπορούσε να διατυπώσει τις πιο τολμηρές σκέψεις και να είναι ικανός να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα με ένα λογικό σύνολο.
Ο κυρίαρχος όμως λόγος που επέδρασε ,ριζικά στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού αποτέλεσε η ελληνική γλώσσα. Μια γλώσσα με πλήρη νοηματική αυτοτέλεια και με μια ανεξήγητη πνευματική δύναμη ρυθμό και αρμονία σαν να έρχεται από κάποια απόκρυφη μουσική, μέσα από το σύμπαν. Τώρα βρίσκεται χιλιοτραυματισμένη ,και λεηλατημένη με αλλεπάλληλες επιθέσεις εντός και εκτός συνόρων .
Η εκπολιτιστική πορεία της ελλ. Γλώσσας είναι μεγάλη και αποτελεί φαινόμενο ανά τους αιώνες κατά δε τον Αριστοτέλη είναι <<όργανο σκέψης>> που κρατά μια συνεχή και αδιάλειπτη ενότητα.
Όσον αφορά το λόγο ,την ελληνική λογοτεχνία την χαρακτηρίζει η απλότητα του ύφους ,η τελειότητα της σκέψης η αλήθεια. Οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς είναι σύντομοι ,αμερόληπτοι ,αποφεύγουν τις περιττολογίες και τις ασήμαντες λεπτομέρειες και τονίζουν πανανθρώπινα προβλήματα.
Μέσα από μια διαδρομή αιώνων η ελληνική ποίηση είναι πάντα επίκαιρη και μεταφέρει ακόμη μηνύματα. Οι ποιητές με τον γενικό όρο εμπνέονται από συναισθήματα της ανθρώπινης ζωής. Είχαν ένα είδος κάποιας επικοινωνίας κάτι που μιλούσε άμεσα στην ψυχή, προκαλώντας αυτή την ιδιαίτερη ψυχική φόρτιση που ονομάζουμε αγαλλίαση (άγαλμα).
Την ποίηση που συνήθως συνόδευε μουσική ,την έβλεπαν σαν μια σύνδεση μεταξύ ανθρώπινου και θείου κόσμου.
Όταν μιλάμε για ποίηση δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο μεγαλύτερο ποιητή των αιώνων τον Όμηρο ,που διεκδικούν 7 πόλεις αν και η Χίος ,το μυροβόλο νησί απεδείχθη ότι έχει τις περισσότερες ενδείξεις
Άλλα και ο Χίος αοιδός απαγγέλλοντας τα <<κλέα>> ανδρών στη Δασκαλόπετρα της Χίου (παλιός ναός της Κυβέλης)έχει την ίδια θέση με τους ημίθεους .Παρόλα αυτά λέγει ότι τα έπη του τα έγραψαν οι μούσες και όχι εκείνος.
Αυτό δείχνει ότι η ποίηση των Ελλήνων δεν έχει εγωκεντρικό χαρακτήρα.
Η αρχή της ομηρικής παράδοσης χάνεται στο βάθος των αιώνων .Η Ιλιάδα και η Οδύσεια κρατήθηκαν ζωντανές μέσα από τα τραγούδια των τροβαδούρων –Ομηρίδων που τα παρουσίαζαν σε κάθε εορταστική ευκαιρία –συνήθως στις βασιλικές αυλές η των αρχόντων της εποχής.
Μιλώντας κανείς για την ποιητική διάσταση του έργου του Ομήρου νιώθει μια ιδιαίτερη εύθηνη στην προσπάθεια της επικέντρωσης των διαχρονικών μηνυμάτων που έστειλε μέσα από τα Αθάνατα Έπη ,ο μεγαλύτερος ποιητής που ανέδειξε ο κόσμος.
Μέσα από την μελέτη των 16.000 δακτυλικών εξάμετρων στίχων της Ιλιάδας και 12.000 της Οδύσσειας ,διακρίνονται εκτός από την λογοτεχνική ανεπανάληπτη τέχνη ,ο ιδιαίτερος σεβασμός στις ηθικές αξίες ,και η θεϊκή έμπνευση που του εδόθη μέσα από την επίκληση που έκανε ο ίδιος στις θέες μούσες. Στην μεν Ιλιάδα ξεκινά με το <<Μήνιν άειδε Θεά Πηλιάδειος Αχιλλείος>> και στην Οδύσσεια με το<<άνδρα μοι έννεπε μούσα πολύτροπος ος μάλα πόλα>> ,δηλαδή και στα δύο έπη επικαλείται την θεία επέμβαση.
Όμως δεν είναι το πρότυπο των πανανθρώπινων αξιών που προβάλλεται ,άλλα επισημαίνονται γνώσεις και εφαρμογές τόσο προηγμένες ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν ως επιστημονικές η τεχνολογικές αντίστοιχα με τη σύγχρονη έννοια των όρων που με την πάροδο των επιστημών συνεχώς ανακαλύπτονται καινούργια συγκλονιστικά στοιχεία (ο Οδυσσέας 16η Απριλίου του 1178π.χ όταν επέστρεψε στην Ιθάκη γίνεται η εξολόθρευση των μνηστήρων και αναφέρεται από τον ποιητή ότι τότε έγινε συσκότιση ,η οποία τελικά απεδείχθη ότι ήταν έκλειψη ηλίου ). Πράγματι ,βρήκαν έλληνες και ξένοι αστροφυσικοί ότι έγινε έκλειψη ηλίου εκείνη την εποχή ,που περιγράφεται στην Οδύσσεια κατά το <<Νόστιμο ήμαρ του Οδυσσέα στην Ιθάκη>>. Έτσι επισημάνθηκε και η ακριβής ημερομηνία.
Η περιγραφή του υλικού πολιτισμού εκείνης της μακρινής εποχής βρίσκεται στα Ομηρικά Έπη και αναφέρονται ότι υπάρχουν γνώσεις αστρονομίας ,ψυχολογίας .Ιστορίας και όχι μόνο. Πολλές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημοσιευτεί για τις αστρονομικές και γεωγραφικές γνώσεις που κρύβουν μέσα τα Ομηρικά Έπη, αλλά και για την μεγάλη ακρίβεια που αναφέρει το χώρο των νησιών του Αρχιπελάγους. Επίσης υπάρχουν γνώσεις ιατρικές (ιατροί στο στρατόπεδο των Αχαιών ,οι γιοι του Ασκληπιού Μαχαόν και Ποδηλάριος). Επίσης πολεμικές τέχνες αλλά οι ηθικές και πολιτιστικές αξίες ήταν εκείνες που έμελλαν να διαμορφώσουν διαχρονικά την ελληνική παιδεία ,που στην συνεχεία θεμελίωσε την παγκόσμια παιδεία-πολιτισμό.
Το κύριο γνώρισμα θα λέγαμε της Ομηρικής ποίησης είναι η σωστή διδασκαλία της ελλ. γλώσσας και η ορθότητα της γλώσσας που υπάρχει σε τέτοιο σημείο τελειότητας ,ώστε να αποτελεί κορυφαίο λογοτεχνικό αριστούργημα.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Διδάγματα από τον Όμηρο (Μιχαήλ Ι Γαλανού 1932)

O Όμηρος θεωρείται όχι μόνο ο μεγαλύτερος των ποιητών, αλλά και ο πιο σοφός, ο ωκεανός των λόγων, αρχηγός και γενάρχης της Ελληνικής σοφίας αλλά και ο μεγαλύτερος και αξιότερος πνευματικός εκπρόσωπος της Ελληνικής φυλής.
Από τα Ομηρικά ποιήματα αντλούνε διδάγματα όχι μόνο οι ποιητές άλλα και οι άλλοι καλλιτέχνες οι ρήτορες οι ψυχολόγοι οι ηθογράφοι οι φυσιολάτρες οι παιδαγωγοί οι κοινωνιολόγοι οι πολιτικοί , οι νέοι και οι ώριμες ηλικίες η οικογένεια ,ο λαός ,ο στρατός ,οι αρχηγοί και οι κυβερνήτες.
Τα Όμηρικά διδάγματα έχουν να κάνουν για το Θεό και θα χαρακτηρίζαμε τον Όμηρο ως ευαγγελικό πρόδρομο που μέσα από τα έπη του πνέει θεία και αγία ευαγγελική αύρα και θα χαρακτηρίζαμε τα έργα του μεγάλου μας ποιητή ότι είναι εκ Θεού υπαγόρευσης.
Ό Όμηρος μας διδάσκει για την οικογένεια διδάσκει για την πατρίδα την ελευθερία,
, ανδρεία ,ιατρική μας διδάσκει για τα ανθρώπινα συναισθήματα για την ανθρώπινη ψυχή.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


Ο Όμηρος υπερμεγέθης,καθιστός παίζει την λύρα και αισθάνεται να ψάλει τα <<κλέα Ανδρών>>,είναι φανερό οτί τούτο το έργο θα γράψει ιστορία.
Εκπνέει πνευματικότητα και οι στιβαρές γλυπτικές φόρμες με την αναλογική διάσταση δίνουν αρμονία με το σύνολο του έργου.
Στο χώρο τοποθέτησης στο αεροδρόμιο της Χίου,θα βελτιώσει την αισθητική ποιότητα του περιβάλλοντος και συγχρόνως θα δίνει στον θεατή ένα διαρκές ερέθισμα για σκέψεις και προβληματισμούς.
Στη βάση που θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας θα χαραχθούν σκηνές απο τις μάχες τις Τροίας , και στα σκαλοπάτια ο Δούρειος Ίππος καθώς και η Ιλιάδα και η Οδύσσεια μαζί με τα ονόματα των πρωταγωνιστών των δύο πλευρών.
Η ερανική προσφορά έχει ήδη αρχίσει,η οποία έχει προορισμό την κάλυψη υλικών ,μαρμάρων ,μεταφοράς και τοποθέτησης στη Χίο.
Ο Όμηρος ζητά τη... συμμετοχή σου!

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο ανδριάντας του Ομήρου στη Χίο.



Στο αεροδρόμιο "ΟΜΗΡΟΣ" της Χίου πρόκειται να στηθεί το άγαλμα του Ομήρου.
Η κατασκευή του αγάλματος θα είναι συνολικού ύψους περίπου 4 μέτρων μαζί με τη βάση του.**
Η εικαστική παρουσία του αγάλματος του μεγαλύτερου ποιητή των αιώνων θα υπογραμμίσει την ταυτότητα της πατρίδας του Ομήρου που είναι κάτα τους περισότερους ερευνητές η Χίος.
Η Μαίρη Παπακωνσταντίνου καταξιωμένη γλύπτρια εξ Οινουσσών (Χίου) ορμωμένη - έχει φιλοτεχνήσει το γύψινο αδριάντα του Ομήρου ο οποίος θα ολοκληρωθεί προσεχώς απο λευκό μάρμαρο Διονύσου.
Στη βάση του επάνω θα χαραχθούν παραστάσεις άπο τίς μάχες, της Τροίας, Οδύσσειας και Ιλιάδος .
*Η προστασία και η κοινοποίηση της Ιστορίας,είναι και χρέος καί ανάγκη όλων μας για να προστατέψουμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας απο την παραχάραξη.*